Zsálya (Salvia officinalis)


Kerti vagy orvosi zsályának is nevezik. Keresztben átellenesen álló levelei csillognak, és kesernyés, fűszeres illatot árasztanak. A védett, napos helyeket kedveli. Levelét gyűjtik. (Mezei változata is ismert, de a kertinek jobb a hatásfoka.)

TEA. A zsályatea erősíti a testet, megóv a szélütéstől, és nagyon jó hatásfokú bénuládok kezelésében. A levendulával együtt segít éjszakai izzadás esetén. Élénkítő hatása révén megszünteti a nagyfokú gyöngeséget. Eredményes a következő betegségekben: görcsök, gerincvelőbántalmak, mirígymegbetegedések,pl pajzsmirígytúlműködés , végtagreszketés. Napközben 2 csésze zsályateát kell meginni kortyonként a felsorolt betegségek esetén. A tea nagyon jól hat a májra, megszünteti a puffadást és egyéb panaszokat, melyek a májbetegséggel függnek össze. Tisztítja a vért, nyáktalanítja a légzőrendszert, megszünteti a hasi diszkomfort érzést, a bélzavarokat, a hasmenést. Étvágygerjesztő. 1 teáskanál 1/4l vízhez forrázva.
ECSETELÉS, ÖBLÖGETÉS Külsőleg borogatásra, öblögetésre alkalmas a zsályatea: rovarcsípés, mandulagyulladás, torok és szájüreg gyulladás, fogak gennygócaira, vérző, laza fogak, fogínysorvadás, fekély.
ÜLŐFŰRDŰ ajánlott: idegbántalomban, fájdalmas menstruáció esetén,aranyér betegségben. Két összmarék levelet éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk, és a fűrdővízhez öntjük. Még 1x melegíthető
FŰSZER. zsírosabb húsátelekhez adva segíti az emésztést. Illik vadpecsenyéhez, szószokhoz, mártásokhoz, sajtokhoz.
Hasznos volt ez az infó? Itt több érdekességet is találsz!

3 megjegyzés:

Betula írta...

Üdv
Az orvosi zsálya még nagyon jó fájdalomcsillapító is.
Én fogfájásnál használtam (simán csak a leveleket rágcsáltam), és igen hatásosnak bizonyult.
Persze a fogorvost útba kell ejteni idővel :)

viktor írta...

helo ezt a orvosi zsályát hol kell beszerezni?

viktor írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Megjegyzés küldése