Napszúrás elleni gyógynövények

Ha már szó volt a leégésről, akkor nem szabad kihagynunk a napszúrást sem. Sajnos a leégést a legtöbbször bizony sokszor kíséri a napszúrás is. Természetben járva, strandon, autóban, de délben akár pár perc a napon is okozhat enyhe vagy erősebb napszúrást.
Mik a tünetek?

  • kábultság,
  • szomjúságérzet,
  • szédülés, fejfájás,
  • hányinger, hányás,
  • általános gyengeség,
Ezek nem azonnal jelentkeznek, hanem jellemzően pár óra elteltével. Természetesen a napszúrásra és tünetei enyhítésére is találhatunk gyógynövényeket:
Fűzfa:
Egy teáskanál szárított és apróra vágott fűzfakérget egy csésze vízzel forrázzunk le, kb 20 percet hagyjuk állni, majd miután leszűrtük fogyaszthatjuk is. Fejfájásra, lázcsillapításra kiváló, akár napi 8-10 csészével is fogyaszthatunk.
Szintén kiváló lázcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású a bodza vagy a hársfa langyos forrázata.
Bőrregeneráló hatásúak, ezért érdemes alkalmazni a következő illóolajokat: geránium, lavandin, levendula, mirha, mirtusz, muskotályzsálya, narancsvirág, pacsuli, pálmarózsa, szantálfa, teafa, tömjén.

Hogyan kezeljük a leégést gyógynövényekkel?

Mint a legtöbb nyavalyára a leégésre is van gyógynövény, persze inkább előzzük meg a bajt napvédő krémekkel, illetve a kritikus időszakban lehetőleg ne legyünk napon. Sajnos ez nem mindig megoldható. De ha legégtünk hatásos orbánfűolajjal kenegetni a leégett bőrfelületet:

Tegyünk 150 g orbáncfüvet 4 napra 2,5 deci olívaolaj és kb 1,5 deci bor keverékébe. Alkalmanként kavargassuk, majd gőz fölött forraljuk fel. Forrás után kb 3 órán át lassú tüzön főzzük. A leszűrt főzetet sötét, hűvös helyen tároljuk. A leégett bőrfelület ecsetelésére kiváló.
De ugyanígy hatásos lehet a körömvirágból főzött tea is.